Terug naar blog

Wees Phishing mails te slim af!

Het komt nog steeds veel te vaak voor, oplichterij aan de hand van verstuurde phishing mails. Mensen ontvangen een e-mail die ontzettend lijkt op een vertrouwde e-mail van een financiële instelling die een schadelijke link bevat of die mensen vraagt om geheime informatie achter te laten waarmee de cybercriminelen aan de slag kunnen en de nodige schade kunnen mee aanrichten. Wij geven graag 6 tips om phishing mails te herkennen zodat u in de toekomst niet het slachtoffer wordt van phishing.

1. Controleer de afzender

Controleer van wie je de e-mail ontvangen hebt, phishing mails krijg je meestal van mensen die je niet kent. Bekijk bovendien het e-mailadres van de afzender in detail. In eerste instantie lijkt het een echt e-mailadres maar een gedetailleerder kijk zal er misschien voor zorgen dat je inziet dat het afzendadres toch verschillend is van vertrouwde e-mailadressen. Zo wordt er gretig gespeeld met extra leestekens of wordt de letter o soms vervangen door een nul. 

2. Bekijk de lijst geadresseerden

Hoewel phishing-mails vaak persoonlijk zijn, kijk je best ook eens naar hoeveel mensen de e-mail ontvangen. Ken je al die mensen? Indien niet, dan kan je best de mail niet openen. Ook als de lijst geadresseerden een ongewoon groot aantal van je collega’s als ontvangers bevat – en je met die mensen niet regelmatig communiceert – wees dan op je hoede.

3. Wees alert voor een verdacht onderwerp

Onderzoek zorgvuldig de onderwerpregel. Controleer of het onderwerp er een is dat je zou verwachten. Is het logisch dat jij die e-mail in kwestie krijgt? Komt het onderwerp overeen met de inhoud van de mail? Is de e-mail een antwoord op een e-mail die je niet eens verstuurd? Als dat zo is, open deze dan niet.

4. Bekijk ook even het tijdstip van verzenden

Op welk tijdstip is de e-mail gestuurd? Was dat op een moment dat je zou verwachten dat iemand je een zakelijke of persoonlijke e-mail zou sturen? Zo kun je verdachte mails eruit filteren.

5. Vermijd vreemde bijlages en hyperlinks

We weten het allemaal en doen het toch: vreemde bijlagen in e-mails openen of klikken op links in e-mails van mensen die we niet kennen. Hoe kan je dat vermijden? Check eerst of je een bijlage verwacht. Is dit niet het geval, dan open je dit best niet! Heeft het bestand een rare naam met ongebruikelijke symbolen? Dan is dat een teken om het bestand en de mail onmiddellijk te verwijderen.

6. Pas op voor "Dringende actie"

E-mails die beweren dat je bankrekening is gehackt en dat je meteen moet inloggen: dergelijke mail met verontrustende of dringende inhoud die je vraagt onmiddellijk actie te ondernemen, is vaak een teken van een phishing-aanval. Ga er niet op in. Als je twijfelt, klik niet op de link in de mail, maar bel dan naar je bank, of log in op de officiële website van de bank. Wat je ook doet, maak geen gebruik van links, webadressen of telefoonnummers in de e-mail.

Wie deze tips hanteert, verkleint drastisch de kans om prooi te worden van een phishing-aanval. Bij twijfel is de beste strategie om de e-mail of bestanden niet te openen, en meteen te deleten. Ontvang je geregeld louche e-mails in je professionele inbox, breng dan meteen de IT-verantwoordelijke op je werk op de hoogte.

Terug naar blog

Iets voor u? Meer weten? Online Demo? Mail of bel 0800 11 137

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 0800 11 137!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
V.D.
IT-manager
Dynamics klant die overstapte naar Offimac

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM