Terug naar blog

.
Video-app smartphone steelt uw bankgegevens

Kijkt u ook wel eens graag naar een grappig videofilmpje op uw smartphone? En durft u wel eens een gratis app te installeren via Google Play Store? Dan moet u dringend verder lezen. Want een Nederlandse veiligheidsexpert heeft recent ontdekt dat zelfs dat niet meer zo veilig is als het lijkt.

Cybercriminelen worden steeds creatiever, ze gebruiken nu ook ‘onschuldige’ video-apps om uw bankrekening te plunderen. Een video-app op Google Play bleek klanten van 425 banken te viseren, waaronder ook Belgische. Twee weken geleden is in de Play Store van Google namelijk een nieuwe kwaadaardige app opgedoken die zich richt op het overnemen van 425 bank-apps wereldwijd, waaronder ook sommige van KBC, ING en BNP Paribas.

De app - die was vermomd als de onschuldige video-applicatie Funny Videos 2017 - zou wereldwijd 1000 tot 5000 keer gedownload zijn en heeft daarmee al een relatief groot aantal gebruikers getroffen. De mensen die de kwaadaardige app op hun smartphone gedownload liepen volgens experts meerdere dagen het risico dat hun bankrekening is geplunderd.

De malware, die wellicht op 8 april in de app werd toegevoegd, functioneert als een soort Trojaans paard dat in je smartphone zit te wachten om toe te slaan. Telkens je als klant je banking-app opent, wordt geprobeerd je inloginformatie en andere bankgegevens buit te maken. Onder meer door een kopiescherm bovenop je inlogscherm te projecteren of geregeld toegang te vragen tot je administratieve gegevens.

Uit een rondvraag bij KBC, ING en BNP Paribas Fortis blijken de betrokken banken op de hoogte van het probleem, maar benadrukken alle drie de banken dat ze nog geen klachten binnenkregen van klanten die slachtoffer werden van de besmette app.

Experts verbazen zich er vooral over dat cybercriminelen erin geslaagd zijn om de strenge securitychecks van Google te omzeilen. Doorgaans worden gevaarlijke apps door Google automatisch onderschept. Het bedrijf zegt continu alle apps in de Play Store te scannen op gevaarlijke code. Het is dan ook aan te raden extra voorzichtig te zijn bij het downloaden van apps.

De kwaadaardige app werd door Google inmiddels van de Play Store gehaald, maar het is niet uitgesloten dat er nog apps besmet zijn. De banken raden onder meer aan om een virusscan te installeren en telkens de laatste update van uw bank-app te installeren.

Bron: De Standaard
Terug naar blog

Iets voor u? Meer weten? Online Demo? Mail of bel 0800 11 137

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 0800 11 137!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
V.D.
IT-manager
Dynamics klant die overstapte naar Offimac

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen