Terug naar blog

Wereldwijde cyberaanval treft ook België

Bron: De Standaard

Er is opnieuw in verschillende landen een cyberaanval met ransomware aan de gang. Daarbij worden computers vergrendeld en enkel tegen betaling opnieuw vrijgegeven. De nieuwe aanval maakt gebruik van hetzelfde beveiligingslek als de Wannacry-aanval van vorige maand, maar de impact lijkt voorlopig heel wat beperkter. Toch worden ook in België problemen gemeld.

De eerste melding van cyberproblemen kwam uit Oekraïne. 's Lands vicepremier meldde dat het computernetwerk van de federale overheid platgelegd was. Ook Oekraïense banken en grote bedrijven bleken doelwit te zijn. Het gaat onder meer om de beheerder van het Oekraïense elektriciteitsnet, vliegtuigfabrikant Antonov en de luchthaven van de hoofdstad Kiev.

Ook buurland Rusland meldde snel dat bedrijven er doelwit waren van een cyberaanval. Onder meer het staatsoliebedrijf Rosneft werd getroffen. Volgens het bedrijf komen de bedrijfsactiviteiten niet in gevaar doordat overgeschakeld werd op een back-upsysteem.

Niet veel later werd de wereldwijde omvang van de aanval duidelijk, met meldingen in Groot-Brittannië, Noorwegen, Frankrijk en India. Onder meer de Britse reclamegigant WPP ondervond in verschillende vestigingen problemen en het Franse industriële bedrijf Saint-Gobain werd ook getroffen. Ook in Noorwegen kampt een 'internationaal bedrijf' met problemen, meldt de Noorse nationale veiligheidsautoriteit.

België ook getroffen door cyberaanval

En ook containerbedrijf Maersk meldt problemen. Op Twitter klinkt het dat verschillende IT systemen wereldwijd platliggen. Het gaat om de systemen van containeroverslagbedrijf APM Terminals. Onder meer in Rotterdam kan er daardoor niet meer geladen of gelost worden aan 17 terminals. Ook in de haven van Zeebrugge is APM Terminals actief en is er hinder, maar volgens de ceo doet men er 'manueel' verder.

Ook voedingsgigant Mondelez kampt in België met computerproblemen. Volgens woordvoerster Annick Verdegem is het evenwel nog niet duidelijk of er een link is met de ransomware. Het bedrijf stuurde werknemers die niet voort kunnen werken zonder computer, wel vervroegd naar huis.

Petya-virus in België

Het zou gaan om een aanval met het zogenaamde ‘Petya’-virus, of een nieuwe variant ervan. Dat blokkeert computerbestanden, en die worden pas ontgrendeld als honderden dollars worden overgemaakt aan de hackers.

Hoe de nieuwe malware zich verspreidt, is nog niet duidelijk. Een aantal veiligheidsexperts menen dat Petya gebruik maakt van hetzelfde beveiligingslek als de Wannacry malware, dat in mei razendsnel de wereld rondging. Het gaat met name over EternalBlue, een lek in de netwerkfuncties van Microsoft Windows. Dat lek is nochtans al meer dan drie maanden geleden door Microsoft gedicht.

De beperkte impact in België heeft er volgens beveiligingsexpert Eddy Willems van G Data mee te maken dat bedrijven hier na de Wannacry uitbraak hun systemen voldoende van een beveiligingsupdate voorzien hebben. Volgens Nicolas Van de Casteele, veiligheidsexpert bij Descartes Systems Group, is het onder meer opletten voor mails van wowsmith123456@posteo.net, die een besmette bijlage met zich meedragen. 'Maar het is een kwestie van tijd voor de malware ook via andere adressen gestuurd zal worden', klinkt het. 'Wees altijd voorzichtig met attachments.'
Terug naar blog

Iets voor u? Meer weten? Online Demo? Mail of bel 0800 11 137

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 0800 11 137!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
V.D.
IT-manager
Dynamics klant die overstapte naar Offimac

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics