De Commerciale der Haarkappers: “Snel mee met elke trend zonder slapende voorraad dankzij Microsoft Dynamics NAV en Offimac”

Dit artikel in PDF-formaat downloaden: klik hier.

“Sinds de intrede van Microsoft Dynamics NAV zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te nemen. Bovendien staat er nu een pak minder cash vast op de winkelrekken.”
Luc Schreurs, algemeen directeur, Group Schreurs

De Commerciale der Haarkappers, onderdeel van Group Schreurs, zocht een degelijke oplossing voor haar belangrijkste uitdaging: vlot kunnen inspringen op de sterk wisselende trends in haarproducten en tegelijk de hoeveelheid slapende voorraad tot een minimum beperken. Offimac hielp Group Schreurs overstappen naar standaard Microsoft Dynamics NAV en sindsdien is de onderneming het toonbeeld van efficiëntie en overzicht.

Group Schreurs uit Hasselt telt drie afdelingen, waarvan ‘De Commerciale der Haarkappers’ de bekendste is. Deze kappersgroothandel omvat 16 cash & carry-winkels in België met gespecialiseerde producten voor kappers, schoonheidsspecialistes, kappersscholen en nagelstudio’s. De tweede afdeling is actief in de productie, import en distributie van cosmetica en parfumerie naar detailhandels, natuurwinkels, Delhaize en Di. De derde afdeling is al 20 jaar de exclusieve importeur van ‘Oster’ tondeuses voor honden, schapen en paarden. Tot het cliënteel behoort de keten Tom&Co, alsook enkele dierengroothandels en speciaalzaken. Group Schreurs realiseert een jaarlijkse geconsolideerde omzet van bijna 7 miljoen euro met een vijftigtal werknemers.

“Heel typerend voor kappersproducten is de trendgevoeligheid. Een haarkleur kan op slag populair worden door een nieuw idool en dan moeten we meteen volgen. Bovendien veranderen onze leveranciers op regelmatige basis het complete gamma met nieuwe producten, andere kleuren, nieuwe verpakkingen, etc. Onze grootste uitdaging is dan ook om van ruim 8.000 artikelnummers de slapende voorraad in de winkels tot een minimum te beperken. Om dit correct en efficiënt te organiseren, moeten we kunnen vertrouwen op slimme software”, aldus Luc Schreurs, algemeen directeur.

De overstap naar Microsoft Dynamics NAV met Offimac
Al ruim twintig jaar doet Group Schreurs voor alle IT-vragen een beroep op Offimac uit Hasselt. Zo had Offimac in het verleden voor Schreurs een textbased maatwerktoepassing ontwikkeld voor voorraadbeheer, verkoop en boekhouding. Het oude pakket werd na verloop van jaren echter duur in onderhoud en liep tegen zijn technologische grenzen aan. Daarom stelde Offimac zes jaar geleden voor om over te stappen op Microsoft Dynamics NAV.

“Microsoft Dynamics NAV is een uitgebreide ERP-oplossing die standaard vrijwel alles bevat wat wij nodig hebben en bovendien een flexibele export toelaat van gegevens. We hebben verschillende aanbieders gezien, maar enkel Offimac kon zich echt onderscheiden als een IT-partner die onze taal spreekt en met ons meedenkt. Ze stellen zich eerder op als collega dan leverancier”, vertelt Luc Schreurs.

Na een vlotte analyse en implementatie in amper drie maanden tijd, werkt Group Schreurs sinds 1 januari 2007 met Microsoft Dynamics NAV. Alle winkels zijn uitgerust met geïntegreerde kassa’s en scanners, zodat centraal in Hasselt de gegevens van alle locaties up-to-date beschikbaar zijn.

Winkelvoorraden op geen tijd nagekeken en bijbesteld
“Slapende voorraden kosten geld en moeten vermeden worden. Microsoft Dynamics NAV is op dat vlak echt een handig instrument. Elke week vraag ik per leverancier een bestelvoorstel op. Het systeem checkt de winkelvoorraden, houdt rekening met de minimum en maximum voorraadniveaus, met de hoeveelheden
per verpakking, met de minimum vereiste afname per leverancier, met de leverfrequentie, etc. Het enige wat ik eventueel nog manueel moet aanpassen, is bv. een uitzonderlijk grote klantenbestelling. Dankzij de intelligente software kan ik op amper 25 minuten tijd elke week bestellingen plaatsen bij onze 70 leveranciers”, stelt Luc Schreurs.

Voor de distributieafdeling is de impact zo mogelijk nog groter: hier worden de bestellingen voor 500 klanten in amper tien seconden afgewerkt. “Dankzij Microsoft Dynamics NAV kunnen we vijf fulltime mensen uitsparen voor de orderverwerking. Klanten vragen ook regelmatig rapporten over de omzet die we bij hen realiseren. Die informatie is slechts een druk op de knop verwijderd. We hebben alles volledig onder controle.”

Flexibel gegevens importeren en exporteren
Wanneer leveranciers hun prijzen of producten veranderen, ontvangt Luc Schreurs hiervan een lijst in Excelformaat en na een snelle import is Microsoft Dynamics NAV geüpdatet met de nieuwste prijzen, verpakhoeveelheden, etc.

Gegevens exporteren uit het systeem gaat ook bijzonder vlot. Luc Schreurs maakt er regelmatig gebruik van: “Elke maand exporteer ik de voorraad- en verkoopgegevens van 8.000 artikelen naar Excel om ze daar te vergelijken. Daarna kan ik eenvoudig de voorraadniveaus per winkel aanpassen volgens de trends, seizoenen, specifieke klanteneisen, etc. Binnen het kwartier kan ik een volledige winkel doorlichten en optimaliseren voor een zo groot mogelijke omzet per vierkante meter.”

Gebruiksvriendelijk
De winkels worden gerund door 45 kapsters. Zij starten elke dag zelfstandig het systeem op, registreren de verkopen met een scanner en realiseren de dataoverdracht naar Hasselt. Het kassaprogramma draait op een gewone pc. De gebruiksvriendelijke Microsoft interface zorgt voor een lage drempel.

Luc Schreurs: “Nieuwe verkoopsters zijn na een halfuurtje opleiding al in staat om zelfstandig de facturatie en dagafsluiting van de winkel te realiseren. We hebben intern zelfs twee medewerkers van 64 en 78 jaar die zonder problemen hun weg vinden in Microsoft Dynamics NAV!”

Return on Investment
“Sinds de intrede van Microsoft Dynamics NAV zijn we verder kunnen groeien zonder extra personeel aan te nemen. De bestellingen en retours van onze zestien winkels worden beheerd door slechts twee medewerkers. Bovendien staat er nu een pak minder cash vast op de winkelrekken. We werken vandaag bijzonder efficiënt en hebben alles in de gaten”, besluit Luc Schreurs.

Overzicht
Land: België
Sector: groothandel en distributie

Profiel
Kappersgroothandel ‘De Commerciale der Haarkappers’ telt zestien winkels in België en maakt samen met twee import- en distributieafdelingen onderdeel uit van Group Schreurs (Hasselt). Deze stelt 50 mensen tewerk en realiseert een omzet van ongeveer zeven miljoen euro.

Uitdaging
De Commerciale der Haarkappers moet snel de voorraden kunnen aanpassen aan nieuwe trends en vermijden dat producten wekenlang op de rekken blijven staan. Een goed voorraadoverzicht en vlotte bestellingen zijn daarom van cruciaal belang.

Oplossing
Met behulp van Microsoft Dynamics NAV houdt Group Schreurs bij al haar afdelingen de vinger aan de pols dankzij een vlotte export en import van up-to-date bedrijfsgegevens. Bestellingen plaatsen en voorraden beheren was nog nooit zo gemakkelijk.
 
Voordelen
  1. Centraal beheer van de up-to-date gegevens van alle vestigingen
  2. Een standaard ERP-pakket met een minimum aan maatwerk, praktisch en voordelig voor toekomstige upgrades
  3. Voorraden optimaal beheerd, rekening houdend met trends en regionale voorkeuren
  4. Bestellingen in een handomdraai geplaatst, levertermijnen, verpakkingseenheden en minimale bestelvoorraden in acht genomen
  5. Snelle opleiding van nieuwe medewerkers dankzij gebruiksvriendelijke Microsoftsoftware
  6. Vlotte import en export van gegevens naar Excel: voor snelle productupdates en multi-inzetbare rapporteringen

Iets voor u? Gratis advies? Online Demo? Geef een seintje!

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 0800 11 137!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
V.D.
IT-manager
Dynamics klant die overstapte naar Offimac

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM