Microsoft Dynamics NAV in extrusiebedrijf E-Max en Offimac: ondernemers voor ondernemers

Dit artikel in PDF-formaat downloaden: klik hier.

E-Max is een nog jonge onderneming, actief in de extrusie van aluminiumprofielen. Bij de oprichting in 1997 keek het bedrijf uit naar een geïntegreerde bedrijfsoplossing die modern, budgetvriendelijk en snel implementeerbaar zou zijn. De keuze viel op Microsoft Dynamics NAV, dat door informaticapartner Offimac op enkele maanden geïmplementeerd werd. Met een gemiddelde jaarlijkse groei van 25% groeide E-Max in de voorbije jaren uit tot een uit de kluiten gewassen KMO met 120 medewerkers, verdeeld over twee vestigingen in België en Nederland. Vandaag draagt Microsoft Dynamics NAV bij E-Max bij tot een vlotte afhandeling van de bedrijfsprocessen - van orderverwerking en capaciteitsplanning tot transportvoorbereiding. In een markt die snel verandert, waardeert E-Max vooral de flexibiliteit en de gebruiksvriendelijkheid van het Microsoft Dynamics NAV platform en de vlotte samenwerking met informaticapartner Offimac.

Overzicht
Land: België
Sector: Productie aluminium extrusie

Profiel van E-Max
E-Max Aluminium Profielen NV, gevestigd in Dilsen-Stokkem, werd in 1997 opgericht als een onafhankelijk extrusiebedrijf voor aluminiumprofielen. E-Max, dat ondertussen ook een smelterij in Kerkrade (Nederland) overnam, is vandaag in handen van de bekende Limburgse industrieel Jos Vaessen (Vaessen Industries, KRC Genk, Vasco …) en telt 120 werknemers.

Uitdaging
Bij de oprichting in 1997 wilde E-Max meteen beschikken over een geïntegreerd standaardpakket dat budgetvriendelijk en snel implementeerbaar was.

Oplossing
E-Max implementeerde samen met informaticapartner Offimac Microsoft Dynamics NAV en de add-on module OffiPRO manufacturing. Vandaag staat de oplossing mee
in voor een optimale capaciteitsbenutting van de twee productielijnen en voor een vlotte afhandeling van alle processen, van orderverwerking tot transport

Voordelen
  1. Vlotte capaciteitsplanning voor de twee productielijnen
  2. Gebruiksvriendelijk
  3. Gemakkelijk aanpasbaar bij veranderende marktomstandigheden
  4. Gedeelde ondernemersmentaliteit met informaticapartner Offimac

 

De overname, in 2001, van E-Max door de bekende industrieel Jos Vaessen, gaf de commerciële slagkracht van het nog jonge extrusiebedrijf een extra duw in de rug. Tussen 2001 en 2008 is E–Max ieder jaar opnieuw met gemiddeld 25% gestegen en het bedrijf werd verschillende jaren na elkaar uitgeroepen tot een Trends Gazelle in Limburg.

Hoe het allemaal begon
In 1996, het jaar voor de effectieve oprichting van E-Max, startte het selectietraject voor een geïntegreerde bedrijfsoplossing. Het lastenboek vermeldde dat de oplossing Windows-gebaseerd en op een korte termijn geïnstalleerd moest kunnen worden binnen een redelijk budget voor een jonge KMO.

E-Max wilde bewust gaan voor een standaardoplossing en geen maatwerk. Als nieuw bedrijf kon het bedrijf haar processen immers makkelijk aanpassen aan de nieuwe software. De keuze viel uiteindelijk op het Microsoft Dynamics NAV platform. Informaticapartner Offimac uit Hasselt werd aangesteld om het pakket te implementeren en aan te passen aan de specifieke wensen van E-Max – wat dankzij de standaardfunctionaliteiten van de add-on module OffiPRO Manufacturing vlot kon verlopen.

Gebruiksvriendelijkheid bij commerciële en financiële opvolging
Robert Zegveld, Commercieel directeur bij E-Max: “Microsoft Dynamics NAV biedt alles wat een echt ERP-pakket kan, maar met de gebruiksvriendelijkheid en de flexibiliteit erbovenop. Je hebt geen uitgebreid team nodig om het pakket te onderhouden. En een nieuwe medewerker heeft zelfs geen opleiding nodig om met het pakket te leren werken: een beknopte handleiding volstaat.”

Dankzij Microsoft Dynamics NAV verloopt de commerciële afhandeling van projecten bijzonder vlot. Marc Roosen, Financieel en Administratief Manager bij E-Max: “Een factuur wordt in een handomdraai gemaakt zodra een bestelling naar de klant vertrekt: alle informatie zit immers al in het systeem. En met enkele muiskliks kunnen we desgevallend gegevens exporteren naar Excel om ze daar verder te analyseren.”

“Als commercieel verantwoordelijke wil ik op een snelle manier toegang krijgen tot de actuele status van de Order Intake. Jet Reports, een extra tool bovenop Microsoft Dynamics NAV, zorgt ervoor dat ik dagelijks de juiste rapporten op mijn bureau krijg”, voegt Robert Zegveld eraan toe.

Productieproces
Het productieproces in een extrusiebedrijf als E-Max is vrij eenvoudig, al schuilen hier en daar toch addertjes onder het gras. Als grondstof dienen zware aluminium staven die door verhitting kneedbaar gemaakt worden en vervolgens door een matrijs geperst worden tot de aluminium profielen in de door de klant gewenste vorm.

Indien het een nieuwe matrijsvorm betreft, wordt de bestelling door de klant meestal vergezeld van een tekening die het gewenste profiel in detail beschrijft. De eerste productiecyclus resulteert dan in een proefversie, vergezeld van de nodige meetrapporten die aan de klant voorgelegd worden alvorens tot de effectieve productie over te gaan.

Capaciteitsplanning
Informaticapartner Offimac bracht in OffiPRO manufacturing een aantal functionaliteiten onder die niet als standaardfunctionaliteit in Microsoft Dynamics NAV aanwezig waren. Zo werd voorzien in de mogelijkheid om de capaciteitsplanning van de machines efficiënt te beheren.

Robert Zegveld: “E-Max heeft twee productielijnen. Onze doelstelling is om ervoor te zorgen dat we onze productiecapaciteit maximaal benutten. Daarom moeten we steeds een zicht hebben op de huidige bezetting van de machines en bij bestellingen van klanten de nodige capaciteit onmiddellijk kunnen reserveren. Het systeem kwijt zich uitstekend van deze taak.”

Nabehandeling
Na de extrusie zelf ondergaan de aluminiumprofielen nog verschillende bewerkingen: het strekken, het versnijden op de juiste lengte, een hardingsproces en tenslotte het verpakken en klaarzetten voor transport. In een aantal gevallen worden de profielen nog extern nabehandeld, o.a. door door poedercoaten of anodiseren.

Microsoft Dynamics NAV zorgt ervoor dat ook de nabehandeling van de artikelen vlot verloopt en wordt ingezet bij verschillende controles. Zo moeten sommige afgewerkte profielen, alvorens tot verpakking over te gaan, worden gewogen. Het is Microsoft Dynamics NAV dat dit procesmee aanstuurt: de informatie van de weegschaal wordt automatisch doorgestuurd naar Microsoft Dynamics NAV, dat de informatie van de weegschaal vergelijkt met het voorziene gewicht dat bij de bestelling werd ingegeven.

Ook bij het klaarzetten voor transport is Microsoft Dynamics NAV vandaag een onmisbaar hulpmiddel: “Het systeem zorgt ervoor dat je artikelen kan groeperen zoals je zelf wil. Weinig bedrijven kunnen zeggen dat één persoon op één dag tijd 15 vrachtwagens kan afwerken”, zegt Zegveld.

Inspelen op marktveranderingen
Ook al werd E-Max amper 13 jaar geleden opgericht, toch onderging het bedrijf al heel wat veranderingen. “Overnames, uitbreidingen, nieuwe marktbehoeften… Als KMO moet je snel kunnen inspelen op veranderingen in de marktomstandigheden. En Microsoft Dynamics NAV is net een platform dat je toelaat om snel in te spelen op die veranderingen”, stelt Robert Zegveld.

Eén concreet voorbeeld van die nieuwe marktbehoeften is hoe E-Max vandaag omgaat met voorraad. Het bedrijf moet niet enkel de voorraad in eigen magazijnen onder controle houden, maar plaatst vaak goederen in consignatie bij externe bedrijven waar ze nog een nabehandeling ondergaan. Ook dit aspect van de logistieke afhandeling moet door het bedrijfssysteem gecontroleerd worden.

Samenwerking met Offimac
Robert Zegveld: “Bij E-Max zijn we echte ondernemers gebleven: eenmaal een beslissing genomen is, gaan we ook snel tot de actie over. Onze informaticapartner Offimac deelt eigenlijk onze mentaliteit en speelt samen met ons steeds kort op de bal. Wat daarbij enorm helpt is dat zij onze business uitstekend begrijpen en proactief met ons meedenken.”

Formulaire de contact

Remplissez le formulaire ci-dessous, en nous vous contacterons aussi vite que possible! Ou appelez Max à 0800 11 137!
Nom
*
E-mail
*
Téléphone
Info sur:
*
Question

Nos clients racontent

"Des projets et la technique sont le coeur de notre business, mais finalement, ce qui est important, ce sont les sous. Grâce à Offimac, nous savons notre position à chaque niveau, à chaque moment."

Quote
Erwin Bobbaerts
Administrateur
Louis Stevens & Co

"Offimac nous a convaincu avec son logiciel puissant pour la Construction. Après une implémentation réussie, nous les avons également confiés notre hardware. Avoir toutes les TIC avec un seul partenaire, c'est facile, bon marché, et efficace pour nous. Nous sommes très satisfaits."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx

"Les gens d'Offimac sont des entrepreneurs comme nous. Avec leurs logiciels, nous dirigeons toute notre entreprise, des commandes à la planiication de production et de capacité, logistique, planification de transport, facturation, etc."

Quote
Robert Zegveld
Directeur commercial
E-MAX Aluminium

"Microsoft Dynamics NAV ERP d'Offimac est la plate-forme englobant qui nous permet de continuer à croître sans interruption avec 30% par an durant 10 années."

Quote
Wido Bourel
Directeur général
Rajapack Benelux

"Grâce à Microsoft Dynamics NAV, nous pouvons travailler avec 5 personnes de moins pour le traitement de commandes. C'est une réduction de 10% de mes coûts de personnel!"

Quote
Luc Schreurs
Directeur général
Group Schreurs

"Grâce à Microsoft Dynamics NAV d'Offimac, nous gagnons beaucoup de temps. Les clients sont aidés plus vite et plus correctement, et nous pouvons communiquer des modifications jusqu'à la dernière moment, ce qui veut dire qu'ils sont très satisfaits de notre service."

Quote
Giovanni Oliveri
Directeur général
Louis Widmer Benelux

"Parce que nous n'avons pas de propre division TIC nous-mêmes, il est important pour nous de pouvoir collaborer avec un partenaire TIC avec des lignes de communications courtes, et temps de réaction vites. Offimac est un tel partenaire."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Quand il concerne la gestion de projets, de production, de documents ou de reportage, Offimac est une société TIC qui comprend et répons à nos besoins parfaitement."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"Offimac, ce sont des Limbourgeois modestes. Mais en ce qui concerne la qualité, ils sont l'élite. Vraiment."

Quote
V.D.
Managing Partner
Dynamics klant die overstapte naar Offimac

"Avec les logiciels d'Offimac, nous planifions et fournissons plus de 20.000 services d'entretien et d'installation en Belgique par an. Avec succès."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Des données de CAD/CAM sont automatiquement importées dans notre système ERP, et de là utilisées pour tous les processus de production et de logistique. C'est la gestion de production efficace, sans double travail ou administration additionnelle."

Quote
Jef Claes
Directeur financier
ATM

"Pour le prix d'une voiture de classe moyenne, nous disposeons d'un système ERP qui garantit la fiabilité de nos livraison, et réduits nos coûts de stockage . Offimac l'a réalisé avec expertise."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics