Terug naar blog

.
10 tips om veiliger te mailen

Net zoals bij fysieke post heb je liever niet dat iemand je digitale correspondentie leest behalve de ontvanger. Voorkom dat pottenkijkers toegang krijgen tot je inbox of e-mails met deze tips.

1. Gebruik een sterk wachtwoord

Je wachtwoord is de eerste (en vaak ook enige) lijn van verdediging tegenover indringers. Als je eenvoudig te raden combinaties als “wachtwoord” of “123456” gebruikt, dan kan je evengoed geen wachtwoord instellen. Bedien jezelf van hoofdletters, kleine letters en cijfers bij het samenstellen van een code, of maak gebruik van een wachtwoordzin. Creëer alleszins een combinatie die minimum acht tekens lang is. Denk er ook aan om deze minstens een keer per jaar te veranderen.
Net zoals bij fysieke post heb je liever niet dat iemand je digitale correspondentie leest behalve de ontvanger. Voorkom dat pottenkijkers toegang krijgen tot je inbox of e-mails met deze tips.

2. Vermijd publieke netwerken

Openbare wifi-hotspots staan niet bekend om hun veiligheid. Wees dus op je hoede als je er gebruik van maakt. Net zoals men afraadt om via een publiek netwerk je bankzaken te regelen, is het ook beter om geen gevoelige mails via een openbaar netwerk te versturen.

3. Wees voorzichtig met links of bijlages

Achter onschuldig ogende hyperlinks en bijlages kunnen virussen of ander types malware schuilen. Controleer eerst of de mail betrouwbaar is vooraleer je hier op klikt. Doe dit zeker met mails die van onbekenden komen, maar vergeet ook niet om de mails van afzenders die je wel kent vlug aan een kritisch oog te onderwerpen. Sommige virussen verspreiden zich automatisch via legitieme e-mailadressen.

4. Log je uit

Gebruik je een openbare computer om je mails te raadplegen, denk er dan aan om je nadien uit te loggen bij je mailservice. Anders kan de volgende gebruiker zonder moeite je hele inbox lezen. Wil je het helemaal op veilig spelen, verwijder dan ook de geschiedenis- en cachegegevens van je browser.

5. Vergrendel je computer

Heb je er geen vertrouwen dat je collega’s of familieleden niet vlug een blik zullen werpen op je computer wanneer je deze even verlaat? Gebruik de sneltoets Win+L om je computer vlug te vergrendelen, of stel je pc zo in dat deze quasi onmiddellijk overschakelt op een vergrendelde modus via Instellingen, Persoonlijke instellingen, Vergrendelingsscherm en Instellingen voor Schermbeveiliging.

6. Let op waar je je gegevens achterlaat

Zoals we ook al in het dossier over phishing aanhaalden, spring je beter voorzichtig om met wie je je e-mailadres toevertrouwt. Vermijd dat je persoonlijke mailadres zichtbaar is op publiekelijk toegankelijke webpagina’s zoals Facebook of Twitter. Denk er ook twee keer over na wanneer je gevraagd wordt een mailadres op te geven, tip 9 biedt je hiervoor je een alternatief.

7. Scan je computer geregeld

Zonder regelmatig scan op malware en virussen stel je je computer bloot aan gevaren. Een computerinfectie uit zich niet altijd in een crash, soms plaats malafide computercode zich ook geniepig op de achtergrond zodat het over je schouder mee kan kijken naar wat je doet.

8. Gebruik automatisch antwoorden spaarzaam

Heel wat mailapplicaties hebben een functie waarmee je een automatisch antwoord kan sturen wanneer je een bericht ontvangt. Het is een handig middel in sommige situaties, maar je gebruikt het beter niet standaard om afzenders te laten weten dat je hun bericht hebt ontvangen. Zo licht je namelijk ook spammers of phishers in dat ze een actief mailadres beet hebben.

9. Maak meerdere e-mailadressen aan

De meeste mensen maken gebruik van twee e-mailadressen: een privé-inbox en eentje die ze voor hun werk gebruiken. Gebruik je je privé-adres geregeld om je op te geven voor wedstrijden of andere acties, waarbij je vaak op een niet zo gewilde nieuwsbrief wordt getrakteerd, dan kan je er over denken om specifiek een extra mailadres aan te maken voor deze situaties.

10. Encrypteer

Als je er zeker van wil zijn dat niemand je mails meeleest, zelfs de Googles en Microsofts van deze wereld niet, dan moet je je tot encryptie wenden. Je vindt in deze Clickx een uitgebreid dossier over het versleutelen van je gegevens. De eenvoudigste manier om dit te doen is overstappen naar een versleutelde service zoals ProtonMail, maar dat betekent uiteraard dat je ook een nieuw e-mailadres zal moeten gebruiken.

bron: www.smartbizz.be

Terug naar blog

Iets voor u? Meer weten? Online Demo? Mail of bel 0800 11 137

Vul onderstaande in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op! Of bel Max op 0800 11 137!
Naam
*
E-mail
*
Telefoon
U wenst info over:
*
Vraag:

Klanten vertellen

"Voor de prijs van een middenklasse wagen heb ik dankzij Offimac een heel efficiënt bedrijf gekregen. Dit is een investering die me elke dag geld opbrengt."

Quote
Niels Bollen
Directeur
Nibotechnics

"De mensen van Offimac zijn net zoals wij ondernemers. Met hun software sturen wij heel ons bedrijf aan, van order intake naar productie- en capaciteitsplanning, logistiek, transportplanning, facturatie, etc."

Quote
Robert Zegveld
Commercieel directeur
E-MAX Aluminium

"Dankzij Microsoft Dynamics en Offimac konden we 5 man uitsparen in orderverwerking. Dat is een jaarlijkse besparing van 10% in personeelskosten!"

Quote
Luc Schreurs
Algemeen Directeur
Group Schreurs

"Offimac zijn bescheiden Limburgers. Maar hun aanpak, implementatie en support zijn gewoon top."

Quote
V.D.
IT-manager
Dynamics klant die overstapte naar Offimac

"CAD/CAM-gegevens worden automatisch geïmporteerd in ons ERP-systeem, en van daaruit verder gebruikt voor alle productie- en logistieke processen. Dat is efficiënt productiemanagement, zonder dubbel werk of extra administratie."

Quote
Jef Claes
Financieel directeur
ATM

"Dankzij Microsoft Dynamics van Offimac sparen we massa's tijd uit. Klanten worden sneller en correcter bediend en kunnen tot op het laatste moment wijzigingen doorgeven, waardoor zij heel tevreden zijn over onze service."

Quote
Giovanni Oliveri
General Manager
Louis Widmer Benelux

"Of het nu gaat om projectbeheer, productie, documentbeheer of managementrapportering, Offimac is een IT-bedrijf dat onze noden perfect begrijpt en invult."

Quote
Nadia Jansen
CEO
Building Group Jansen

"Met Offimac-software plannen en leveren wij jaarlijks meer dan 20.000 service- en installatiebeurten doorheen gans België. Met succes."

Quote
Jean Paul Van Kerkhoven
CEO
Aquacare International

"Omdat we zelf geen IT-afdeling in huis hebben, is het voor ons belangrijk met een IT-partner te kunnen samenwerken met korte communicatielijnen en snelle reactietijden. Offimac is zulk een partner."

Quote
Serge Tremblez
General Manager
Eurorent

"Microsoft Dynamics van Offimac is het overkoepelend softwareplatform dat ons toelaat al 10 jaar onafgebroken 30% per jaar te blijven groeien."

Quote
Wido Bourel
General Manager
Rajapack Benelux

"Projecten en techniek zijn de kern van onze business, maar finaal draait het om de centen. Dankzij Offimac weten we op elk moment waar we staan, op elk niveau."

Quote
Erwin Bobbaerts
Bestuurder
Louis Stevens & Co

"Offimac overtuigde ons met haar sterke software voor de Bouw. Na een succesvolle implementatie hebben wij ook heel onze hardware aan hen toevertrouwd. Alle ICT bij 1 partner: dat is gewoon makkelijk, goedkoop én efficiënt."

Quote
Christophe Suerickx
CEO
Group Suerickx